fredag, februar 16, 2007

Ingers fastelavnsboller

Semlan - Semlor - semlorna

Så oprandt dagen hvor vi fik Ingers berømte semlor, det er jo ikke første gang vi prøver dem. Vi fik dem i tirsdags - det viser sig forøvrigt at man for nogle år siden kun fik semlor om tirsdagene under fasten i Sverige (se linket: http://hem.passagen.se/farila/semlor.htm - hvis man da kan regne med dette link?).
Nå - men til sagen. Inger havde lavet rigeligt med semlor. Snakken gik i køkkenet, hvordan spiser man lettest semlor, uden at det hele smatter ud. Nogle brugte gaffel, andre brugte kniv og gaffel en enkelt havde hovedet helt ned i kagen. Stemmerne forvandlede sig til umiskendelige uhm-lyde (jeg mener at Wanda stadig har nogle af lydende på sin mobiltelefon). Efter indtagelsen af kagen havde jeg mest lyst til at finde en divaneser, for bedre at kunne mærke hvordan kagen lagde sig i maven - det gjorde jeg dog ikke, jeg tog en kold tyrker og fortsatte mit arbejde.

Semlor
(Opskrift fra Politiken d. 17. februar 2001)

Til 8 boller bruges:
25 g gær
2,5 dl sødmælk
50 g smør
4 spsk. sukker
½ tsk salt
½ -1 tsk. kardemomme

7 - 7½ dl hvedemel
½ æg ( Det andet halve æg bruges til at pensle bollerne med)

Fyld
ca. 175 g marcipan stuetempereret
6-7 spsk. sødmælk
* Indmad fra bollerne

Topping
2-2,5 dl piskefløde
1 tsk. sukker
2 spsk. flormelis

Smulder gær i en skål og rør det ud med en sjat af mælken. Smelt smørret og tilsæt resten af mælken. Væsken skal være ca. 38 grader varm, hvorpå den blandes med det opløste gær. Tilsæt mandelmel, sukker, kardemomme og halvdelen af melet. Bland det sammen og rør derefter det halve æg i. Tilsæt resten af melet lidt ad gangen og ælt, indtil dejen er jævn, blank og ikke klistrer, når du rører ved den. Strø lidt mel hen over dejen og dæk til med et rent viskestykke. Lad den hæve ved stuetemperatur i ca. en time. Ælt dejen på melet bordplade, indtil den er smidig og jævn. Del den i otte lige store stykker og form hvert stykke til en rund bolle. Læg bollerne på en bageplade med bagpapir og lad hæve i 30-40 minutter. Pensl bollernerne med æg. Sæt dem i forvarmet ovn ved 225 grader og bag i 10-12 minutter. Bollen er færdige, når det lyder hult, hvis du banker på dem i bunden. Lad bollerne køle af. (Jeg bagte bollerne ca.15 min - havde 3-dobbelt portion i ovnen på én gang). Skær trekantede låg af bollerne, og grav indmaden ud med en teske. Mos indmad og marcipan sammen med en gaffel, og tilsæt mælken lidt ad gangen, indtil blandingen har en cremet konsistens. Fordel fyldet i bollerne. Pisk fløde og sukker til tykt flødeskum, og læg det oven på fyldet. Placer et låg på hver bolle, og si

Lidt om semlornes historie kan læses på følgende side: http://sv.wikipedia.org/wiki/Semla

Ingen kommentarer: