mandag, december 04, 2006

KLASSISK ENGELSK JULEKAGE

Julekage for de utålmodige














Normalt skal man bage julekagen allerede i juli og grave den ned i baghaven for at få den saftig nok til julens sammenkomster.
Her er en variant af den klassiske engelske julekage, som kan nydes, så snart den er ude af formen. Men den er stadig glad for et glas portvin.

Julekage med frugt og mandler
Det er forbudt at smage på den, før den er blevet helt kold! Til gengæld er det noget ganske særligt at sætte tænderne i den frugttunge og julekrydrede kage. Den holder sig fugtig og lækker i flere uger i køleskabet. Men det kan være svært at holde kagegaflen fra den så længe.
Det skal du bruge: 800 g. tørret frugt (rosiner, svesker, figner, abrikoser), 1 ¼ dl calvados, 250 g blødt smør, 500 g moscovadosukker, 6 æg, 300 g hvedemel, 1 polynesisk vanillestang, ½ tsk stødt nellike, 1 tsk stødt ingefær, 1 tsk kanel, ½ tsk salt, 200 g. blandede nødder (f.eks. hasselnødder, valnødder og mandler. Pynt: flormelis og 1 cocktailbær.
Sådan gør du: Sæt ovnen på 150 grader. Skær frugten, med undtagelse af rosiner i mindre, ca. 1x1 cm stykker. Kom frugt i en skål og vend med calvados. Lad stå imens resten af dejen tilberedes. Rør smør og sukker sammen i en skål. Pisk et æg ned i dejen af gangen. Kom mel i en anden skål. Flæk vanillestangen og skrab kornene ned i melet. Bland krydderier i. Kom melet i dejen og rør godt rundt. Tilsæt nu frugt plus calvados og rør godt rundt. Vend nødder i og rør rundt. Smør en springform 24-26 cm eller dæk den med bagepapir, kom dejen heri og glat ud. Bag kagen midt i ovnen i 2 timer. Sluk for varmen men lad kagen stå i den lukkede ovn, indtil den er helt kold, gerne natten over. Drys rigeligt med flormelis over kagen og pynt med cocktailbær.

Polynesisk vanillestang. Den går for at være verdens bedste og har en eksotisk fortid på den lille ø-gruppe Tanga i det polynesiske ø-hav. Den er tyk, fed og har ekstra samg, fordi det er en ægte vanilla planitolia, som udvikler flere aromaforbindelser end f.eks. bourbon-vanille.


Opkriften er lånt fra Irma Krydderiet:
se andre opskrifter fra Irma Krydderiet

4 kommentarer:

Fredagskage sagde ...

Din kage smagte fortræffeligt og lagde sig dejlig tungt, og sætningen: "for den utålmodige" er lige det der tænder mig, så - consider it baked.

KH Gitte G.

karen sagde ...

Uhm, den lyder ALT for lækker! Vil man kunne erstatte calvados med f.eks. rom? :)

karen sagde ...

Meget forsinket update: Jeg brugte Morgan rom i stedet og den blev fantaaaastisk! Et kæmpe hit til vores jule-komsammen - og der var til flere dage.. :)

Zaar sagde ...

Svinet er nu i ovenen. Tilføjede dadler og erstattede calvados med cognac og portvin....