onsdag, maj 27, 2009

Eva's fødselsdagsrabarberkage


I fredags fik vi rabarberkage med flødeskum i anledning af Evas fødselsdag.

Da jeg kom ud til kaffe efter vagten, var fødselaren gået. Men jeg nåede at få et godt foto af den velsmagende kage:

Bjarne er ikke så meget for kage, men flødeskum er ok:




Opskriften til rabarberkagen ligger allerede på Fredagskage.

Eva har dog følgende tilføjelse:
"et lille fif:
Bunden har det med at blive sort, men hvis man tager et stykke bagepapir og gør det vådt inden man breder det ud i bunden af bradepanden, så bliver bunden perfekt og svampet".
/wlm

lørdag, maj 16, 2009

Gittes afskedsfødselsdagsostekage


Mandag d. 18. maj fylder Gitte 60 år og fra Fredagskage skal lyde et STORT tillykke!


Mens Gitte fester og nyder sit otium, kan vi benytte lejligheden til at tænke tilbage på den lækre ostekage hun serverede for os:


Nadjas censurede ostekage
(12 personer)

Bund
250g hvedemel
100g rørsukker
200g smør
1 æggeblomme
1 spsk vand

Fyld
800g græsk yoghurt 10%
4 æggeblommer
1 spsk stødt kanel
125g rørsukker
50g rosiner
150g smuttede ristede, grofthakkede mandler
kornene af 1 vanillestang

Pynt
50g smuttede mandler
rørsukker


Bund:
Bland mel og sukker. Hak smørret i. Tilsæt æggeblomme og vand, og saml dejen hurtigt (dvs den skal ikke æltes grundigt). Tag ½-delen af dejen fra, og beklæd bund og side af en smurt springform (ca. 22 cm i diameter). Stil på køl i mindst 1 time.

Fyld:
Rør yoghurten med æggeblommer, kanel, sukker, rosiner, mandler og kornene af vinillestangen (flæk stangen på langs og skrab kornene ud). Hæld fyldet i formen med dejen. Lav gitter af resten af dejen: Del den i 8 stykker, tril dem til pølser, tryk dem flade, og fordel dem over kagen som et gitter eller fletværk. Tryk dejkanten, som er oven over fyldet, ned om kagen. Stik de sidste mandler ned mellem dejgitteret. drys med rørsukker.

Bag kagen næstnederst i ovnen ved 180 grader varmluft i ca. 45 minutter til den er gylden (stik i kagen med en kødnål eller strikkepind for at se om den er færdig). Dæk evt. kagen til med bagepapir undervejs, så den ikke brænder på.


/wlm

fredag, maj 15, 2009

Majkens gulerodskage


I anledning af min månedsdag på biblioteket (og fordi jeg elsker at bage) havde jeg gulerodskage med til mine søde kollegaer :-)

Da vores kamera pt. er forsvundet kunne vi ikke tage et billede af kagen. Vi har i stedet lånt ovenstående fra Karolines Køkken.


Opskrift: (har brugt hasselnødder i stedet for valnødder)

200 g blødt smør
200 g brun farin (ca. 3 1/3 dl)
3 æg (str. mellem)
200 g hvedemel (ca. 3 1/3 dl)
2 tsk stødt kanel
2 tsk bagepulver
5 fintrevne gulerødder (ca. 300 g)
75 g hakkede valnøddekerner
1½ dl rosiner
Flødeost-glasur:
200 g flødeost naturel 37% (70+)
2 spsk vand
50 g florsukker (ca. 1 dl)
2 tsk fintrevet citronskal
2 tsk friskpresset citronsaft
Pynt:
hakkede valnøddekerner
og fintrevet citronskal
Bagetid: Ca. 1 time ved 175°.
Pisk smør, farin og æg godt sammen. Bland hvedemel, kanel og bagepulver sammen og vend det i smørblandingen skiftevis med gulerødder, valnøddekerner og rosiner. Fordel dejen i en smurt springform (ca. 22 cm i diameter) og bag kagen midt i ovnen.
Flødeost-glasur: Skær flødeosten i mindre stykker og rør den godt sammen med vand, florsukker, citronskal og -saft. Smør "glasuren" på den kolde gulerodskage