onsdag, december 15, 2010

Julemuffins

I dag fik vi Julemuffins, fordi Inger havde fået muffinsforme af nissepigen!

ca. 20 stk

1,75 dl vindruekerneolie
1 tsk vaniljesukker
100 g brun farin
2 æg
100 g valnødder
3 dl. æbler
2 tsk stødt ingefær
1 tsk stødt kanel
½ tsk bagepulver
½ tsk natron
3/4 tsk fint salt
300 g mel



Pisk æggene luftige med brun farin, vaniljesukker og olie. Riv æblerne (tryk lidt saft ud af dem, hvis de er meget fugtige). Hak valnødderne groft (rist dem evt. først): Bland æble og valnødder i æggemassen. Sigt mel, salt, natron, bagepulver, kanel og ingefær over og bland dejen omhyggeligt. Kom dejen i papirformene, de skal være 3/4 fulde. Bag dem ved 200 grader i 20-30 minutter, til de er hævede og let brune på oversiden. Lad dem køle af og server dem straks.


Rugbrød med mandler

7,5 dl vand (1 dl kan erstattes med et surmælksprodukt)
1 maltøl (kan erstattes med vand)

Væsken hældes i en stor skål.
250-300 g surdej fra sidst

Surdejen røres ud i væsken.

35-45 g salt
1 Spsk sirup/honning

Sirup/honning og salt røres i væsken.
100 g solsikkekerner
100 g hakkede mandler
150 g hørfrø

Kerner og mandler røres i væsken.
150 g hvedemel/speltmel
400 g rugmel
400 g knækkede rugkerner

Mel og rugkerner røres i væsken.
Der røres godt i dejen. Dejen skal væres som tyk havregrød.
Der tages 250-300 g surdej fra og gemmes i køleskabet.
Dejen puttes i stor rugbrødsform – brug bagepapir, hvis formen ikke er slip-let.
Rugbrødsdejen hæver i 12-24 timer ved stuetemperatur.
Put stanniol oven på formen og bag rugbrødet i 2¼ time ved 180 grader.
Tag rugbrødet ud af formen og bag videre i ½ time. (Giver sprød skorpe.)
Køl af på rist.

Rugbrødet kan sagtens fryses – og smager næsten nybagt, hvis det fryses ned med det samme.

NB. Hævetiden kan forkortes til 5-8 timer, hvis rugkernerne overhældes med kogende vand og trækker ½ time, inden de blandes i dejen. Vandet skal det fraregnes i startvæsken.

Fransk citrontærte

1 syrlig tærte med sprød, knasende bund. Og smuk med sine syltede citronskiver og glinsende top.

Mørdej med rom og citron
100 g mandler
50 g rørsukker (eller alm. Sukker)
150 g hvedemel
Reven skal af en citron
80 g smør
1 spsk mørk rom

Smør til formen

Citronfyld
2 æg
1 dl sukker
Reven skal og saft af 1 citron

Syltede citronskiver
2 dl vand
1½ dl. Sukker
1 citron

Mørdej: Hak mandlerne fint (fx i en blender). Bland mandler med sukker, mel og citronskal og hak smørret i med en kniv. Ælt ingredienserne sammen og saml dejen med rom. Tryk dejen jævnt ud i en smurt tærteform, helst med løs bund. Prik bunden med en gaffel og bag den i den nederste del af ovnen ved ca. 175 grader i 12-15 minutter.

Fyld: Pisk æg og sukker til en lys æggesnaps. Riv og pres citronen og rør det i æggemassen. Hæld blandingen i tærtebunden og bag kagen videre i ca. 20 minutter, til æggemassen er jævnt gylden. Lad kagen blive kold.

Syltede citronskiver: Bring sukker og vand i kog. Skær citronen i ½ cm tynde skiver og lad dem simre 5-10 minutter i sukkerlagen, til de er bløde og klare. Tag dem forsigtigt op og kog lagen lidt ind til en sirup. Læg citronskiverne på den afkølede tærte og hæld sukkerlagen over kagen for en flot, glinsende overflade.

Kagen spise som den er!