mandag, november 30, 2009

Leifs citronkage


Cranks citronkage

Den ser ikke ud af meget, men smager så meget desto bedre.

Du skal bruge:
100 g smør
3 dl rørsukker
1 citron
1 æg
1.6 dl grahamsmel
1 tsk bagepulver

Formen pensles og drysses med rasp. Riv citronskalen, og pres saften ud. Smør en kageform og drys den med rasp. Ifølge Cranks kogebog skal den være firkantet med et sidemål på 18 cm. Jeg anventes en rund form med en diameter på 24 cm, og det er udmærket.
Tag 3 spsk sukker fra. Varm smør og resten af sukkeret op, i en gryde over svag varme, til smørret er smeltet. Tag gryden fra varmen og rør den revne citronskal i. Pisk ægget i en skål og pisk derefter sukkerblandingen i. Vend mel og bagepulver i og hæld dejen op i formen.
Bag den i en 200 grader varm ovn ca. 20-30 minutter (hold øje med at den ikke bliver sort!), til der ikke sidder noget på en kødnål, når man stikker den i kagen. Opvarm citronsaften og de 3 spsk. sukker og sukkerlagen hældes over kagen. Kagen afkøler i formen, men det er klogt at løsne den fra siden imens den endnu er varm.

Egne erfaringer:
Dejen fylder ikke meget i formen, dækker kun lige bunden.
Under bagningen hæver kagen fint, men pludselig faldt den helt sammen igen. Men det skal kagen gøre!
Da jegh hev kagen ud af ovnen var den som en lidt forstørret madpandekage i tykkelsen, men gå ikke i panik kagen skal være sådan!

Opskrift lånt fra Lotte Möllers glimrende bog Citron (1998)
Leif

tirsdag, november 17, 2009

Fødselsdagsmuffins

Som lovet kommer her opskriften på de muffins vi fik fredag d. 6. november

Marcipanmuffins med skovbærtopping ca. 36 stk

Marcipanbund:
750 g marcipan
600 g sukker
300 hvedemel
7-8 æg

Skovbærtopping:
400 g friske eller optøede skovbær efter eget valg
120 g sukker
80 g smør
120 g hvedemel

Marcipanen rives groft og blandes med sukkeret. Æggene piskes i ét ad gangen, hvorefter melet tilsættes. Marcipanmassen fordeles nu i ca. 36 muffinforme så den ca. fylder 2/3 dele af formene.
I en anden skål blandes alle ingredienser til skovbærtopping og når det er rørt sammen til en klumpet masse, fordeles det ovenpå de ubagte marcipanbunde.

Kagerne sættes i en forvarmet ovn ved 180 grader og efter en halv times tid er de færdige og vil berige dit køkken med en dejlig, sødmefyldt duft af marcipan ;-)

Velbekomme!