onsdag, september 23, 2009

Ingers Nøddelagkage






Lidt forsinket kommer her Ingers nøddelagkage - egentlig fin vi den den 26 august - ooh hvilken kage!

Form:

24 cm : 5 æg, 265 g sukker, 215 g nødder, 2 tsk bagepulver, 80 g mel

27,5 cm: 6 æg, 320 g sukker, 255 g nødder, 2½ tsk bagepulver, 100 g mel

22 cm: 4 æg, 210 g sukker, 170 g nødder, 1½ tsk bagepulver, 65 g mel

15 cm: 2 æg, 105 g sukker, 85 g nødder, ¾ tsk bagepulver, 32 g mel

32 cm: 9æg, 430 g sukker, 380 g nødder, 3½ tsk bagepulver, 145 gmel



Kage med 4 æg giver ca. 10 stk kage.

Æg og sukker piskes hvidt og skummende, sukkeret skal være helt smeltet.
Nødderne males på en nøddekværn og blandes med mel og bagepulver. Denne blanding vendes i æggesnapsen. Hældes i godt smurt form, bagepapir i bunden af formen.
Kagen bages 35-40 min ved 200 gr. midt i ovnen. Når man stikker med en tændstik, må der ikke hænge kage ved.

Hold øje med kagen – skal evt. dækkes med folie den sidste del af bagetiden – kan blive mørk

Jeg har erfaring med, at Amo-mel egner sig bedst til denne kage. Det økologiske mel har ikke helt samme bageevne og kagen kan falde lidt ned på midten, men smager selvfølgelig lige godt.

Kagen kan deles og lægges sammen f.eks. med chokoladecreme:

Varm ¼ l piskefløde og 100 g mørk chokolade op til kogepunktet. Afkøles helt og piskes let op inden kagen lægges sammen evt også med hindbær – let mosede.
Man kan også lægge kagen sammen med flødeskum og frugt.

Kagen kan trækkes over med smeltet chokolade.
Til 22-24 cm kage plejer jeg at bruge 1 stor spiseskefuld smør og 100 g chokolade der smeltes. (Er lettere at skære, når der er lidt smør i chokoladen)

Vi har brugt denne opskrift adskillige gange til bryllupskage – derfor de forskellige størrelse forme. Trækkes i givet fald over med marcipan og pyntes.


Ingers Nøddetoppe

Som lovet 31. januar 2008 (se tidligere blog indlæg) følger nu opskriften på Ingers Nøddetoppe:

(Ingers=) Ivars nøddetoppe – (ca.30 stk)

200 g nødder males på en nøddekværn og blandes med
2dl sukker og 2 æg.

Trilles til kugler som lille valnød. Der sættes en nød i hver kage.

Bages 8-10 min ved ca. 185 gr. , kagerne skal være lysebrune. Bliver hårdere, når de afkøles

Bunden kan evt. pensles med chokolade .

Kagerne kan fryses, bliver næsten bedre !


Jeg har fået at vide fra pålidelig kilde at vi snart vil kunne få et billed af toppene - det glæder vi os til!

Leif