mandag, april 21, 2008

Rønholtere

Min farbror dyrker slægtsforskning, og fra ham har vi fået denne opskrift, vildt at der findes kager med ens familienavn!!

425 gr. smør
270 gr. melis
150 gr. farin
2 store æg
½ kg mel
5 gr. bagepulver
5 gr. fint salt
100 gr grofthakkede mandler
150 gr. hakket chikolade
15 gr. vanillesukker

1. Bland alle ingredienserne
2. Ælt godt og tril dejen ud i pølser, der hviler i køleskabet i en time.
3. Skær pølserne i tynde skiver og bag småkagerne i 8 minutter ved 200 gr.

Rønholternes historie:
Oldefar, bagermester C.C.C. Hansen, Høng var den yngste at 14 børn, der alle var født i Rønholtshuset, Rønholt v. Øster Egede.
Hans ældste bror, Peter Hansen, startede Karise bageri i 1885 og var bagermester her til 1917, hvor sønnen Ove Hansen overtog det (1917-1938).
Hans enke Ellen Hansen drev bageriet til 1955, hvorefter sønnen Ib Rønholt Hansen var bagermester fra 1955-1973. Ibs søn Ove Rønholt Hansen blev bagersvend, men måtte stoppe bagerkarrieren pga. melallergi. Familien afhændede bageriet i 1973.

Opskriften på Rønholtere stammer fra den første Karisebager, Peter Hansen, og man kan stadig (en gang imellem) købe Rønholtere i Karise bageri.

Lise