tirsdag, januar 30, 2007

Et kongerige af kager - madkulturhistorie på højt plan

Wienerbasserne, kransekagen og andre af konditorens kreationer er Danmarks bidrag til den kulinariske verdenskunst

"Kageruller i stedet for kokkeknive. Gær og mel i stedet for trøfler. Mens italienerne præsenterer deres verdensberømte parmaskinke, og franskmændende lukker op for den mesterlige camembert, trækker vi trumfkortene fra bageren: Napoleonskage, fragilité og wienerbasse. Fortegnelserne over og dokumentation af de danske gastronomiske fyrtårne er bogført på allerhøjeste sted i EU som Danmarks bidrag til den kulinariske verdenskultur.

Forskere i hele EU har lavet udredninger over, hvad der hæver en fødevare op på et niveau, hvor den er speciel for sit lands madkultur. Det er sket på initiativ af de store madnationer Frankrig og Italien. Lande, der ser en stærk interesse i at bevare integriteten i deres berømte specialiteter. Kultur- og madhistorikeren Bi Skaarup og en dansk arbejdsgruppe har efterforsket det traditionelle danske køkken for at sætte navn på vores kulinariske solo-præstationer. »For en gammel bagerjomfru som mig var det enormt skægt, at rosenbrød, snegle, linser og napoleonshatte stod for den mest specifikke danske madkultur,« siger Bi Skaarup.

Men kød og ost da? Vores landbrugsprodukter!
De rager ikke op på samme måde, fordi Andelsbevægelsen ensrettede produktionen af landbrugsprodukter mod eksportmarkedet England. Det kom der en masse bacon og smør ud af. Også ostene blev lavet efter en standardiseret recept med ensartet kvalitet for øje. De små leverandører forsvandt.
Eksporten satte dagsordenen for landbruget, men bagerhåndværket fik lov at leve uforstyrret videre lige til de berygtede mix-blandinger vandt indpas i 1960’erne og udvandede begreberne om, hvad bagerbrød er. Siden har håndværket rejst sig igen med Emmery’s og andre bannerførere i spidsen."

Læs videre i denne spændende artikel: Et kongerige af kager

:-) Wanda

onsdag, januar 17, 2007

Øv, øv og øv!

Der er sket noget forfærdeligt........Bageren/konditoriet i City 2 er lukket!!!! og de havde de absolut bedste studenterbrød i hele byen. Det værste af det hele er, at jeg ikke engang var klar over at de lukkede, så jeg nåede ikke at købe et farvel brød....:-(
I ren afmagt blev jeg så nødt til at købe endnu et af de store og gustne udseende studenterbrød fra kakerlak-bageren.....det var ikke nogen god substitut!
Det gode ved lukningen er er måske så, at det kan blive nemmere for mig at trappe ned med studenterbrødene.....vi får se :-)

hilsen Martin

Barsels-banan-kage


Den sidste dag før min barsels-orlov havde jeg banankage med i Stationscenteret. Opskriften på kagen kommer her. Til en bradepande skal man bruge:

  • 500 g mel
  • 300 g flydende margarine
  • 50 g havregryn
  • 5 æg
  • 500 g sukker
  • 600 g mosede bananer
  • 1 ½ dl kærnemælk
  • 50 g hakkede hasselnødder
  • 5 tsk vanillesukker
  • 4 tsk natron

Margarine, sukker og æg piskes godt sammen. De andre ingredienser tilsættes. Hældes i en smurt bradepande og bages ved 180 grader i 30-35 minutter. Efter afkøling kan kagen pyntes med kakaoglasur (som i fredags) eller med smeltet overtrækschokolade.

På Hedehusene bibliotek havde jeg denne banankage med torsdag:

  • 100 g flydende margarine
  • 2 mosede bananer
  • 100 g hakket mørk chokolade
  • 4 æg
  • 210 g sukker
  • 150 mel
  • 1 tsk vanillesukker
  • 1 tsk bagepulver

Æg, sukker og vanillesukker piskes sammen med margarinen. De øvrige ingredienser tilsættes, dejen hældes i et smurt ildfast fad og bages ved 200 grader i 35 minutter.

Skrevet af Anne

lørdag, januar 13, 2007

Nytårs-chokoladekage m. hindbærpuré og vanilleis


Inger og Sofia har bedt om opskriften på denne konfektagtige chokoladekage, som jeg medbragte til nytårsfesten. Den var en stor succes (men det var også inden folk begyndte at brække sig i brusekabinen, smadre glas og kaste brændende cigaretter efter den uskyldige Martin :o) Nå, men her kommer opskriften:

Chokoladekage m. hindbærpure og vanilleis
(6 pers.)
200 gr. sukker
2 æg
100 gr. smør
100 gr. mørk chokolade
1 dl. mel
Tilbehør: ca. 400 gr. hindbær, lidt sukker, ½ L vanilleis

Pisk æg og sukker skummende. Bræk chokoladen i mindre stykker og smelt den over et vandbad med smørret. Rør æggemassen sammen med den smeltede chokolade. Tilsæt melet, rør dejen, hæld den i en velsmurt springform. Bages ca. 20 min ved 200 gr. Tag den ud og lad den blive kold. Den bliver ikke fast indeni men blød som konfekt. (den skal være meget flad)..
Skyl hindbærrene og blend den med lidt sukker. Læg is ved kagen, som anrettes i lagkagesnitter.

Velbekomme
Hilsen Lise

fredag, januar 05, 2007

GODT NYTÅR 2007



Fredagskage ønsker alle et godt nytår!
Tak for alle de gode indlæg på bloggen,
og tak for kagebidrag i køkkenet.
Vi ser frem til endnu flere kager, indlæg

og bidragydere i det nye år.
Leif og Wanda